Wioska pod Skałą

niedziela, 4 lutego 2018

PIECZONE ZIEMNIAKI

Najbardziej znaną obecnie potrawą regionu chrzanowskiego są ziemniaki po cabańsku. wpisane w roku 2011 na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki akcji promocyjnej to właśnie ziemniaki są kulinarną wizytówką regionu. Jej wyjątkowość polega na tym, że jest przygotowywana w żeliwnym garnku na ognisku. Dawniej była przygotowywana podczas kopania ziemniaków na polu w glinianych garnkach zwanych babkami.


Garnek do pieczenia, zdjęcie wykonane w skansenie na Jędrzejkówce, widnieje na nim data 1546. 

Do ziemniaków dodawano rosnące na polach warzywa : marchew, cebulę, czasami buraki. Tak przygotowaną potrawę nakrywano liśćmi kapusty a następnie wykopanym w polu darniem. Ziemniaki piekły się ok. 1.5 do 2 godzin. Podawano je zwyczajowo na liściach kapusty bo przecież do pola nikt nie nosił talerzy. Jedzono je dzidkami wystruganymi z drzewa.

    Przygotowywanie ziemniaków do pieczenia ( lata 50 -  te XX wieku )
Zdjęcie : archiwum rodzinne

Pieczone ziemniaki są znane wszędzie, nie jest to wiec typowa potrawa naszego regionu chociaż  popularna i bardzo lubiana. W podobny sposób piecze się ziemniaki na Górnym Śląsku,  w okolicach Cieszyna, Olkusza i Częstochowy czy pod Krakowem. Różnią się tylko nazwą i dodatkami. Maścipuła, pieczonki, pieczone, prażone,  prażonki, duszaki , dynfoki,   z burakami, z kawałkami kurczaka, z króliczym mięsem czy z surowym jajkiem rozbijanym na gorących ziemniakach regionalnych odmian tej potrawy jest wiele. Jedno co jest wspólne dla tej potrawy to jej rodzinno - towarzyski charakter. Bo ziemniaków pieczonych nie robi i nie je się samemu.

A gdzie można spróbować tej regionalnej specjalności ?


Pieczone ziemniaki - promowane pod nazwą Ziemniaki po cabańsku w Chrzanowie podają :
Restauracja NOVA PRZESTRZEŃ
 Aleja Henryka 27
 kociołek na dwie osoby                                                                                                     25 zł
novaprzestrzen.pl/

Restauracja UTARTE
Rynek 16
Ziemniaki po cabańsku z kefirem  codziennnie od godziny 12.00                                    15 zł                http://restauracjautarte.pl/

Potrawę zjemy również podczas imprezy plenerowej "Chrzanolandia zaprasza na....Ziemniaczysko pod Lipowcem" organizowanej w pierwszą niedzielę września.
www.partnerstwonajurze.pl/














                                                                 
           







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz