Najbardziej znaną obecnie potrawą regionu chrzanowskiego są ziemniaki po cabańsku. wpisane w roku 2011 na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki akcji promocyjnej to właśnie ziemniaki są kulinarną wizytówką regionu. Jej wyjątkowość polega na tym, że jest przygotowywana w żeliwnym garnku na ognisku. Dawniej była przygotowywana podczas kopania ziemniaków na polu w glinianych garnkach zwanych babkami.
Garnek do pieczenia, zdjęcie wykonane w skansenie na Jędrzejkówce, widnieje na nim data 1546.
Do ziemniaków dodawano rosnące na polach warzywa : marchew, cebulę, czasami buraki. Tak przygotowaną potrawę nakrywano liśćmi kapusty a następnie wykopanym w polu darniem. Ziemniaki piekły się ok. 1.5 do 2 godzin. Podawano je zwyczajowo na liściach kapusty bo przecież do pola nikt nie nosił talerzy. Jedzono je dzidkami wystruganymi z drzewa.
Pieczone ziemniaki są znane wszędzie, nie jest to wiec typowa potrawa naszego regionu chociaż popularna i bardzo lubiana. W podobny sposób piecze się ziemniaki na Górnym Śląsku, w okolicach Cieszyna, Olkusza i Częstochowy czy pod Krakowem. Różnią się tylko nazwą i dodatkami. Maścipuła, pieczonki, pieczone, prażone, prażonki, duszaki , dynfoki, z burakami, z kawałkami kurczaka, z króliczym mięsem czy z surowym jajkiem rozbijanym na gorących ziemniakach regionalnych odmian tej potrawy jest wiele. Jedno co jest wspólne dla tej potrawy to jej rodzinno - towarzyski charakter. Bo ziemniaków pieczonych nie robi i nie je się samemu.
A gdzie można spróbować tej regionalnej specjalności ?
Pieczone ziemniaki - promowane pod nazwą Ziemniaki po cabańsku w Chrzanowie podają :
Restauracja NOVA PRZESTRZEŃ
Aleja Henryka 27
kociołek na dwie osoby 25 zł
novaprzestrzen.pl/
Restauracja UTARTE
Rynek 16
Ziemniaki po cabańsku z kefirem codziennnie od godziny 12.00 15 zł http://restauracjautarte.pl/
Potrawę zjemy również podczas imprezy plenerowej "Chrzanolandia zaprasza na....Ziemniaczysko pod Lipowcem" organizowanej w pierwszą niedzielę września.
www.partnerstwonajurze.pl/
Przygotowywanie ziemniaków do pieczenia ( lata 50 - te XX wieku )
Zdjęcie : archiwum rodzinne
A gdzie można spróbować tej regionalnej specjalności ?
Pieczone ziemniaki - promowane pod nazwą Ziemniaki po cabańsku w Chrzanowie podają :
Restauracja NOVA PRZESTRZEŃ
Aleja Henryka 27
kociołek na dwie osoby 25 zł
novaprzestrzen.pl/
Restauracja UTARTE
Rynek 16
Ziemniaki po cabańsku z kefirem codziennnie od godziny 12.00 15 zł http://restauracjautarte.pl/
Potrawę zjemy również podczas imprezy plenerowej "Chrzanolandia zaprasza na....Ziemniaczysko pod Lipowcem" organizowanej w pierwszą niedzielę września.
www.partnerstwonajurze.pl/

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz